Het masker gaat af

Geplaatst op

Begin augustus 2020 registreerde ik deze website. Vrij snel daarna volgde het Facebookprofiel van Lara Jade. Ik omringde mijzelf met beginnende schrijvers, ervaren schrijvers, redacteuren, schrijfcoaches en uitgeverijen. Om zoveel mogelijk te leren begon ik met een eigen Facebookgroep ‘Schrijvers die feedback willen‘, waar nu 360 mooie mensen dagelijks tips delen en feedback vragen. Met kleinschalige schrijfuitdagingen delen wij creativiteit en onze passie voor schrijven.

Via persoonlijke berichten ontstond er al snel een band met anderen. Ik heb meerdere manuscripten gelezen, vaak ook hele persoonlijke schrijfsels. Daarnaast gaf ik mijzelf ook regelmatig bloot, alhoewel dat een stuk makkelijker is vanuit een pseudoniem account. Ik heb oprecht waardering voor iedereen die dit vanuit hun eigen naam doen. Knap hoor. Ik was er nog niet aan toe. Nog niet…

Waarom een pseudoniem account?

Ik wilde de vrijheid hebben om te schrijven waarover ik wilde schrijven. Zonder enige rem. Daarnaast is Lara Jade de hoofdpersoon in de thriller die ik nu schrijf. Het leek mij een mooie oefening om vanuit een vrouw te leren schrijven. Dus, voor zover mogelijk, probeerde ik mijn taalgebruik aan te passen naar mijn personage. En uiteraard heeft mijn hoofdpersoon een bepaald uiterlijk, dus zocht ik naar foto’s waarin ik Lara zag. Een mooie jonge vrouw van rond de dertig, bruin krullend haar.

Is Lara Jade dan een leugen?

Voordat ik begon aan deze post, ben ik al ‘uit de kast’ gekomen naar een klein groepje vrienden. Iedereen reageerde enorm respectvol. Ik was als de dood dat ik deze vraag zou krijgen en dat ik mijzelf zou moeten verdedigen. Maar het leek niet nodig en dat is het ook niet. Er is geen leugen, er zat alleen een andere naam op. Inhoudelijk is en was alles authentiek.

Wie is Lara Jade dan?

Ik ben geen vrouw van 31 jaar oud, maar een man van 45 jaar oud. Mijn naam is Dennis Biesma. Hi, leuk met jullie kennis te maken ?

Schrijf vanuit je ziel

Dat is de tip die ik kreeg van Ranjith Postma en hij had gelijk. Hij schrijft over Sri Lankaanse adoptieschandalen, de emoties en de littekens die nog steeds zichtbaar zijn. Vanuit mijn achtergrond als Jehovah’s Getuige kwamen sommige emoties bekend voor. Waar kom ik vandaan? Wat heb ik (bewust of onbewust) achter mij gelaten? Wat was het effect van die verandering en wie ben ik nu? Of wie wil ik nu zijn? Het onderwerp ‘identiteit’ staat centraal.

Op aanbevelen van Ranjith schreef ik vanuit het diepste van mijn ziel. Het opgroeien als Jehovah’s Getuige en wat voor effect dat nu nog steeds op mij heeft. Dat leverde enorm mooie en warme reacties op en zelfs ook de vraag vanuit een mooie uitgever om hier meer over te schrijven. Thanks Ranjith! Jij kende mij al eerder als Dennis en je hebt mij enorm geholpen. Waar BBQ-en al niet goed voor is 🙂

En nu? Verdwijnt Lara Jade?

Nee, absoluut niet. Ik ben veel te veel aan haar gehecht. Ze is een alter-ego geworden. Lara is Dennis en andersom. Ik wil er vanaf nu gewoon open en eerlijk over zijn. Als ik een boek uitgeef over mijn jeugd als Jehovah’s Getuige, dan zal ik dat doen vanuit mijn eigen naam. En dat wordt best heftig. Hoe het met toekomstige boeken gaat moet ik t.z.t. met mijn uitgever bepalen.

Hoe gaat dit nu verder?

Wat mij betreft gaat er verder niets veranderen. Jullie kunnen nu een gezicht plaatsen bij dit pseudoniem en wij gaan beide verder met schrijven. En waar mogelijk helpen wij elkaar. Het is een mooi vak, ik geniet er elke dag opnieuw van.

Bedankt voor het lezen!

Groetjes,

Dennis/Lara

Ps. de foto is rechtenvrij (Photo by Abby Chung from Pexels) en staat in mijn beleving voor ‘see you on the other side’. Ik vond dat wel toepasselijk bij deze overgang.

Ps. ps…. ik zei hierboven dat nu iedereen een gezicht erbij kan plaatsen, maar dan moet ik er natuurlijk wel een persoonlijke foto erbij zetten. De foto hieronder is drie jaar geleden genomen tijdens een vakantie op Bali.

5 reacties op “Het masker gaat af&rdquo

  1. Wow….wat goed van je. Het maakt mij niets uit wie of wat er achter de schrijver zit. Je schrijft prettig, ik was steeds aangenaam verrast door de ervaring die ik las tussen de regels door maar die ‘ kloppen’ dan wellicht nu wat meer…. Ik heb een vriendin gehad die uit jouw vroegere leefwereld vandaan komt en ik heb nog altijd veel vragen. Ben dus benieuwd naar je verhaal. Stap naar voren en wees trots op je zelf.

  2. Soms is even fijn om je te verstoppen en toch zichtbaar te zijn. Als jij dit het moment vond om jezelf te laten zien, prima. Mijn sympathie voor Lara/Dennis is er niet minder op geworden.

  3. Ik heb er ook aan gedacht om onder een. Pseudoniem mijn eerste boek te gaan schrijven. Maar daar toch niet voor gekozen. Ik wil het nl graag delen met mijn omgeving etc. En het is fictie en een thriller, dus staan geen persoonlijke dingen in. Maar ik vind het heel goed van je, dat je nu je masker af zet en iedereen mag weten wie je echt bent. Je mag trots zijn op je schrijfwerk! Succes verder!

  4. Lieve LaDennis,

    Leuk je ware gezicht te zien. Welk masker er ook opstaat of afgaat, je verhalen zullen altijd oprecht zijn. Vanuit het hart, vanuit jouw perspectief. Succes!
    Liefs, Kim aka Dominique

  5. Inmiddels schrijf ik al bijna vier jaar onder een pseudoniem, hoewel ik mezelf blijf (vrouw, +40, … ). Gezien de niche waarin ik schrijf is het niet verstandig onder mijn eigen naam of eigen gezicht alles naar buiten te brengen. Auteurs zat wiens boeken uit de handel werden genomen omdat de destructieve ex dit opeist en vaak ook via de rechter verkrijgt. Ik blijf dus nog een tijdje Mieke Van Liefde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *